Çalışma hayatının olmazsa olmazı istifa nasıl edilir, süreci nedir?
Ya mevcut işinizin koşullarından daha iyi şartlarda bir teklif aldığınız ya da şirketin size verdikleriyle sizin beklentileriniz örtüşmedi. Ve istifa etmeye karar verdiniz. Karar alarak en zor süreci geride bıraktınız demektir. Artık şirkette belki yöneticinizle, belki çalışma arkadaşlarınızla yaşadığınız tüm olumsuzlukları geride bırakma zamanı.
İstifa için en basit örnek aşağıdadır. istifa ornegi
Ama derseniz ki “benim söyleyecek iki çift sözüm var; onları da ekleyip farklılaştıracağım”; o size kalmış. Ancak ne yazarsanız yazın olumsuz ifadeler içeren cümleler kurmamaya çalışın.
Mümkünse istifanızı yazıp bir gün bekleyin, ertesi gün sakince okuduğunuzda yazdıklarınız hala mantıklı geliyorsa o zaman istifa dilekçeniz hazır demektir.
Her şirketin yapısına göre istifa kağıdının verileceği kişi değişmekle birlikte genelde uygulanan istifa dilekçenizi bağlı bulunduğunuz yani raporlama yaptığınız yöneticinize götürmenizdir.
Yöneticiniz tabi ki sizin gibi bir çalışanı kaybetmemek için dil dökecek, her şeyin düzeleceğine sizi inandırmaya çalışacaktır. Bu süreçte yöneticisiyle görüşen pek çok çalışanın istifadan vazgeçmesi bizler için hiç şaşırtıcı değildir.
Çalışma hayatının hızlı temposunda yöneticimize rahatsızlıklarımızı dile getirme imkanı bazen de cesareti bulamayız. İstifa kararıyla rahatsızlıklarımızı rahatça dile getiririz. Bazen yöneticilerin fark edemedikleri, atladıkları ufak detaylar bu esnada çözülür veya karşılıklı olarak çözülebileceğine karar verilir.
Ama kararınız kesin ise bundan sonraki süreçte istifanız varsa insan kaynakları departmanına yoksa genellikle şirket sahibine gider.
İşlerin yoğunluğuna ve yöneticinizle kurduğunuz ilişkiye göre istifanızı verdiğiniz gün ayrılabilirsiniz. Ya da ortak bir tarih belirleyip mevcut işleri bitirdikten sonra ayrılmaya karar verebilirsiniz.
Kötü senaryo ise şirketin sizi zorla tutmaya çalışmasıdır. Bu durumda karşılıklı restleşmeler devreye girer ki iki taraf için de gereksiz sürtüşmelerin yaşandığı, istemediğimiz olumsuz yıpratıcı bir süreçtir.
Yasal olarak ihbar öneli dediğimiz bir süre bulunur. Bu süre sizin istifanızı verdiğiniz günden itibaren kaç gün daha şirkette çalışmanız gerektiğini belirleyen süredir. Yukarıdaki tabloda istifanızı verdikten sonra yasal olarak uyulması gereken bu süreleri bulabilirsiniz.
Eğer bu süreyi beklemek istemiyorsanız ve istifanızı verdiğiniz gün ayrılmak istiyorsanız şirketin yapabileceği bu süreleri alacağınızdan (maaşınızdan) kesmektir. Ama bu süreçte fevri davranmayıp kariyerinizde yeni sayfa açacağınızı da düşünüp sakince uzlaşma yoluna gitmek gidilecek en doğru yoldur.
Unutmayalım profesyonel hayatta kimlerle yolumuzun yeniden kesişebileceğini asla bilemeyiz!