İngiltere’de Çalışmak İsteyenler İçin Yeni Puanlama Sistemi

Avrupa Birliğinden çıkış ile birlikte İngiltere pek çok alanda yeni düzenlemeleri ardı ardına yürürlüğe sokuyor. Bu düzenlemelerden biri de Puanlama bazlı göçmenlik sistemi.

Bu düzenleme ile birlikte Avrupa Birliğinden olanlar ile olmayanlar eşitlenecek gibi görünüyor. Bu zamana kadar Avrupa Birliği ülkelerinden gelenler kolayca İngiltere’ye gelebilirken artık bizim gibi uğraş vermeleri gerekecek. Bu düzenleme AB ülkeleri vatandaşları için çok büyük bir kayıp iken, birlik dışı bizim gibi, Hindistan gibi bazı ülkeler için büyük bir fırsata dönüşebilecek gibi görünüyor.

Yeni göçmenlik düzenlemesi ile birlikte İngiltere’de gelecek olan yetenekli işgücüne kapılar ardına kadar açılmış görünürken, yetenekli sayılmayan “yeteneklere” kapılar kapanmış görünüyor.

Peki bir ülke bir kişinin yetenekli olup olmadığına nasıl karar verebilir?

İş hayatında “okullu mu alaylı mı” tartışması hep tartışılan ve tartışılmaya her zaman devam edecek konulardan biri. Özellikle teknoloji sektörü gibi yetenekli kişilerin yer aldığı sektörlerde tartışmalar; iş ilanlarında mezuniyet seviyesi zorunlu kriter olarak yazıldığında hararetleniyor. Bir kesim Üniversite, Yüksek Lisans gibi mezuniyet zorunluluğu belirten şirketlerin pek çok yeteneği kaçırdığını düşünürken; diğer bir kesim de bu ayrımın şirketin kültürünün bir parçası olduğunu savunuyor.

Gelelim bugün konu başlığımız olan İngiltere’nin tavrına.

İngiltere 2021’den itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamaya göre artık ülkeye gelip çalışmak isteyenlere belirlediği kriterlerde 70 puanı toplama zorunluluğu getirdi. Puanlama sistemine göre 70 puanı alanlar çalışmak için İngiltere’ye gelebilecek.

Zorunlu 3 kriter

Kriterlerden 3 tanesi zorunlu olarak belirlenmiş. Bu 3 kriter:

  • İngilizce bilgisi,
  • İngiltere’de sponsor bir şirket bulmak
  • kabul edilebilir seviyede yetenekte bir iş…

Bu üç kritere uyamayanlar 70 puanı alsa da, puanlama sisteminden geçemeyecek görünüyor. Güzel tarafından bakacak olursak bu 3 kritere uyanlar 50 puanı tamamlıyor.

Düzenlemede açıkça Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik kökenli kişilerin kolaylıkla İngiltere’ye gelebileceği yazılmış. Bu dört alandan gelenleri yüksek nitelikli çalışan kategorisine eklemiş.

Points-based immigration system

Doktora

Doktora sahibiyseniz 20 puan, eğer Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanında doktoranız varsa 30 puan alıyorsunuz.

Yani zorunlu 3kriteri sağlıyorsanız ve doktoranız varsa 70 puanı aldınız demektir.

Maaş

Bu zamana kadar yıllık 30.000 Pound kazanma gerekliliği pozitif yönde düzenlenmiş. Müjde! Artık yıllık maaş seviyesi minimum 25.600 pound. Yani bir şirket ile görüşüyorsanız istemeniz gereken minimum tutar £25.600.

Teknoloji sektöründe çalışanlar genellikle bu maaş seviyesinin üstünde bir maaş ile şirketler ile anlaşıyor.

  • Eğer £25,600 üzerinde bir maaş teklifi aldıysanız 20 puan da buradan geliyor.
  • £23,040 – £25,599 arasında maaş ile anlaştıysanız 10 puanı kaptınız.

Düzenlemeyi detaylı incelemek isteyenler için resmi link:

The UK’s points-based immigration system: policy statement

Son yıllarda pek çok yazılımcı ve teknik kökenli kişi Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye geldi. Görünen o ki artık Ankara Anlaşması‘nın yerini bu düzenleme ile gelişler alacak.

2021’de uygulamaya girecek bu düzenleme detaylandırılacak. Bu detaylandırma ile birlikte nelerin yetenek sayıldığı listelenecek, muhtemelen master sahibi olanlar için de 3-5 puan alma imkanı sağlanacak (Bu tamamen kendi yorumum) ve başvuru adımları netleştirilecek. 🙂

Mevcut düzende bir şirketin sponsorluğu ile gelenlerin yanında, İngiltere’ye çalışmak için gelmek isteyenlerin büyük bir kısmı Ankara Anlaşması yoluyla gelmeyi tercih ediyor. İngiltere’de geçerli vizelerinin tamamını aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

İngiltere’de çalışma vizeleri listesi

Avantajları:

  • Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gelmiş kişiler; yepyeni bir ülkeye gelmiş adapte olmaya çalışırken bir yandan da destek olacakları şirket bulmak için çabalıyor. Bu düzenleme ile bir şirket sponsorluğunda ülkeye gelişler kolaylaşacağı için şirket kurmak, müşteri bulmaya çalışmak yerine pek çok kişi şirket sponsorluğunda gelecek.
  • Bu zamana kadar AB vatandaşları öncelikli iken artık bizim gibi birlik dışı ülkelerin vatandaşları da eşit şartlarda değerlendirilecek.

Dezavantajları:

  • Ülkeye gelmek için mutlaka İngilizce bilgisine sahip olmak gerekecek.
  • Ülkeye giriş yapmadan önce bir şirket ile anlaşmanız ve o şirketin size sponsor olması şartını sağlamanız zorunlu olacak.
  • AB vatandaşları için dezavantajları saymaya hiç başlamayalım. Bu zamana kadar AB vatandaşlarına tanınan hakların çok önemli kısmı şimdilik gitmiş görünüyor.

En önemli tartışma konularından biri düşük yetenek olarak görünen ancak günlük hayatta hepimizin kullandığı hizmet alanında çalışanların İngiltere’ye gelebilmek için 70 puanı toplamasının imkanı olmadığı yönünde. Muhtemelen şuan çizgiler çok keskin görünse de ilerleyen dönemlerde ya bu çizgiler esnetilecek ya da esnetmenin yolları bulunacak. (Yine tamamen kendi yorumum).

Ben kendimce okuduklarımdan, dinlediklerimden fikirlerimi paylaşmaya çalıştım. Lütfen siz de katıldıklarınızı, katılmadıklarınızı benle paylaşın. 🙂

Bize sınırları açan, önümüzdeki engelleri kaldıran farklı ülkelerdeki düzenlemeleri de hep birlikte görebilmek dileğiyle 🙂

Not1: Global olarak iş fırsatlarını değerlendiriyorsanız Job Coolever sitesinde dünyanın farklı yerlerindeki iş fırsatlarını paylaşıyoruz.

Not2: Birleşik Krallık’ta maaşları merak ediyorsanız Amazon’da yayında olan eBook‘umuza göz atabilirsiniz.

Not3: Farklı ülkeleri değerlendiriyorsanız 9 Ülkede Yazılım Mühendisi Maaşları eBook‘umuzu da Amazon’da bulabilirsiniz.

Not4: Sonuna kadar okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. 🙂


Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.