İngiltere ve Ankara Anlaşması

Bu yazıyı yazmaktaki asıl amacım yurt dışına taşınmaya karar verme sürecinde olan, alternatiflerini değerlendirmeye ve yeri geldiğinde kendi alternatiflerini oluşturan dostlara, arkadaşlara ve henüz hiç tanışmamış olsam da bu yazıya denk gelenlere Ankara Anlaşması ile ilgili bildiklerimi, bildiğim kadarıyla iletebilmek.Yazıyı okumaya başlamadan önce küçük bir hatırlatma yapmak isterim. Ankara Anlaşması ile ilgili profesyonel olarak çalışan bir uzman değilim. Sadece kendi gözlemlerim ve deneyimlerimi bir yazıda toparlamak istedim.

Ankara Anlaşması’nı araştırmaya başladıysanız pek çok danışmanlık şirketinin sitesine denk gelmeye başlamışsınızdır. Konuyla ilgili resmi sayfaya ulaşmak nedense biraz zorlu. Bu nedenle ilgili linki buraya bırakıyorum. https://www.gov.uk/turkish-business-person

Bir işi en hızlı ve profesyonel şekilde sürdürmenin en doğru yolu her zaman işin uzmanı ile çalışmak. Bu yüzden seçeceğiniz danışmanlık firmasının bu alanda yetkili olup olmadığını mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederim.Biz, bu alanda danışmanlık almadan ilerlemeyi seçtik. Bunun nedeni İstanbul’da ilk kurduğumuz şirketimizin bir danışmanlık şirketi olması ve şirketlere yönetim danışmanlığı verdiğimiz dönemden rapor, dokuman, iş akışı ve iş planı yazma konusunda az çok haşır neşir olmamızdan. Aslında bir kulak, burun, boğaz uzmanına nasıl bacağınızdaki ağrıyı danışmanız alakasız ise bizimki de bir o kadar farklı alanlar.

Tanıdığımız bizden önce Ankara Anlaşması ile İngiltere ve farklı ülkelere giden bazı arkadaşlarım danışmanlıklardan faydalandı. Kimisi çok memnun kaldı, kimisi verdiği danışmanlık ücreti için pişmanlık duyduğunu iletti. Umarım bu yazının altına da bu süreçlerden geçmiş arkadaşlar kendi yorumlarını yazar. Çünkü her konuda olduğu gibi bu konuda da nasıl ilerleyeceğinizi seçmek sizin elinizde. İnsanların deneyimlerini dinlemek fikir sahibi olmak için güzel yöntem ancak kendinizi en iyi yine siz tanıdığınız için danışmanlık ile ilerleyip ilerlememeyi yine siz seçmelisiniz.

Ajanda tutmayı sevdiğim ve benim için önemli bilgileri her zaman not ettiğim için biraz tarihlerle ilgili bilgi aktaracağım.

  • Ocak – Ankara Anlaşmasına başvurmaya karar verdik
  • Şubat – Gerekli evrakları topladık
  • Mart – Başvurumuzu gerçekleştirdik
  • Nisan – Başvurumuz olumlu değerlendirildi
  • Mayıs – İngiltere’ye taşındık
  • Haziran – Şirketimiz Coolever‘ı kurduk

Böyle özetleyince çok kısa sürede tüm süreç tamamlanmış gibi gelebilir. Ama bu sürece hazırlanan veya bu süreçten geçenlere sorun siz bir de bu hazırlanma ve bekleme sürecini. 🙂

İngiltere’ye gelmek için neden Ankara Anlaşmasını kullandığımız konusuna gelecek olursak benim bildiğim kadarıyla Türkler için Birleşik Krallığa gelebilmenin 3 yolu var.

  • Çalışan olarak gelmek (Tier 2)
  • Ankara Anlaşması ile gelmek (ECAA)
  • Yatırımcı olarak gelmek (Tier 1)

Çalışan olarak İngiltere’ye gelmek isterseniz Tier 2 adlı vize ile geliyorsunuz. Bunun için İngiltere’de bir şirket ile görüşme sürecine başlamanız ve bu sürecin pozitif sonuçlanması gerekiyor. Şirket sizin adınıza sponsor oluyor ve başvurunuzu şirketin yönlendirmesi ile gerçekleştiriyorsunuz. Bu süreçte hızlı ilerlemek istiyorsanız mümkün olduğunca kurumsal veya çok uluslu şirketler ile sürecinizi başlatmanızı tavsiye ederim. Çünkü İngiltere dışından yabancı çalışan alabilmek için şirketlerin bir lisansa ihtiyacı var.

Startuplar için bu lisansı alabilmek biraz zaman alan bir süreç. “İngiltere’deki şirketi ben başka bir ülkede otururken nasıl bulacağım” diye düşünmeyin. Genelde bu süreç hep online platformlardan yapılan görüşmeler ile ilerliyor.

Yatırımcı olarak gelme süreci hızlı ancak azıcık tuzlu. 1.000.000 poundu İngiltere’deki hesaba transfer edebilecek durumda olmak gerekiyor.Diğer yolda Ankara Anlaşması ile gelmek. Bu anlaşma ile geldiğinizde izleyebileceğiniz iki yol var. İlki son dönemde yazılım, sistem ve pazarlama alanlarında çalışanların çoğunun tercih ettiği gibi; şahış şirketi kurup sözleşmeli olarak şirketler ile çalışmak. (Contractor) Türkiye’nin aksine İngiltere’de sözleşmeli olarak çalışmak oldukça yaygın ve tercih edilen bir yöntem. Ingiltere’nin öncelik verdiği alanlardan biri Bilişim. Bu nedenle çok fazla mühendis ve internet girişimcisi İngiltere’yi tercih ediyor. Şirketler ile aylık, haftalık veya saatlik ücretler üzerinden anlaşıyorsunuz. Örneğin haftanın her günü farklı bir şirkete çalışabilirsiniz. Bunun karşılığında şirkete fatura kesiyorsunuz. Burada önemli olan işbirliği yapacağınız şirketleri bulmak. Bu yolu tercih ederseniz birden fazla şirket ile anlaşmanız ve iş yapmanız gerekiyor. Birlikte çalışacağınız şirketleri buraya gelmeden bulabilirseniz, stres yaşamanızı engelleyebilirsiniz.

Ankara Anlaşmasında ikinci yol ise kendi şirketinizi kurmak. Biz burada limited şirket kurduk.

Ankara Anlaşmasına başvurmak için temel olarak kendinizi ve ne iş yapacağınızı hazırlayacağınız evraklar ile anlatmanız gerekiyor. Başvurunuzu değerlendiren yetkililer eğer gerekli görülürse sizi mülakata çağırabiliyor. Biz herhangi bir mülakata davet edilmedik. Sadece internetten online başvurumuzu gerçekleştirdik. Daha sonra da randevu aldığımız tarihte evraklarımızı Ingiltere Konsolosluğu’na iletilmek üzere teslim ettik.

Ankara Anlaşmasına başvuru ücretsiz. Bizim en çok cevap aradığımız konu maddi olarak ne kadar miktarı bankada göstermemiz gerektiği konusuydu. Burada da anlaşmanın istediği belli bir tutar yok. Önemli olan İş Planı hazırlarken içine ekleyeceğiniz bütçe. Biz tahmini olarak aylık masrafımızı yazdık, hangi dönemde ticari olarak getiri sağlayacağımızı, ne kadar süre boyunca hangi tutarlarda yatırım yapacağımızı aylık olarak belirttik. Gözünüz korkmasın basit ve anlaşılır bir tablo kendinizi anlatmanıza yetecektir.

İngilizce seviyenizin; işi sürdürmenizi sağlayacak seviyede olması yeterli. Ne herhangi bir dil sınavına girme ne de herhangi bir puan alma zorunluluğu var. Tabii ne kadar İngilizce bildiğinizi evraklar ile de kanıtlarsanız tadından yenmez. Örneğin biz bu beyan için Üniversite diplomalarımızı, daha önce gittiğimiz İngilizce kurslarından aldığımız sertifikaları kullandık.Burası bir mühür ülkesi değil bir beyan ülkesi. Yani asıl olan sizin beyanlarınız, açıklamalarınız.

İngilizler ve Türkler arasında çok ciddi kültür farkları var. Yine bu konunun uzmanı olmadığımı belirteyim. En temel farklılık İngiltere’de bizde yaygın olan şekilde dolaylı anlatım yok. Üslubunuzun her zaman kibar olması ve sorulan sorulara direkt şekilde cevap vermeniz gerekiyor. Beyan yazarken ve durumunuzu anlatırken mümkün olduğunca basit, yalın ve sade bir dil kullanmanız gerekiyor. Burada asıl olan beyan olduğu için verdiğiniz bilgiler doğru varsayılıyor. Bu sebeple her zaman doğru bilgi vermek gerekiyor. Ayrıca burada terslenmek sorunu çözmediği gibi, İngiltere’de başınıza büyük bela açılmasına sebep oluyor. Bu sürece giriyorsanız bünyeye bol sabır yüklemenizi tavsiye ederim. Zaman zaman sabır testinde hissedebilirsiniz kendinizi.

İş Planı; başvuru sürecinden en önemli konulardan biri. İş planı için hazır taslaklardan uzak durmak gerekiyor. Daha önce kullanılmış iş planının üzerinden değişiklik yapıp kendinize uyarladığınızda sistemin radarına takılıyorsunuz. Biz en büyük vaktimizi mümkün olduğunca özgün, sade, bizi yansıtan bir iş planı hazırlamaya ayırdık.

Başvuru sürecinde referans mektubu oldukça önemli. Gerçekten iş yaptığınız, gerçekten sizin hakkınızda bilgi verebilecek, gerçek referans mektupları bulmaya çalışın. Referans mektubunu alacağınız kişinin makamının çok yüksek olması gerektiği yanılgısına düşmeyin. Gerçek referans en doğru referanstır.

Şirket açmak 24 saat içerisinde yapabileceğiniz bir işlem. Sistem kurmayı seven ve bunu devam ettiren ülkelerde süreçle ilgili tüm dökümanlara ulaşabiliyorsunuz. Güvenilir, anlaşabileceğiniz bir muhasebe bürosu bulmanız işinizi hızlandıracaktır. Biz bu konuda çok şanslıyız. En yakın dostlarımızdan biri İngiltere’de yaklaşık 10 yıldır bu işi yapıyor. O yüzden gelir gelmez sözleşmemizi imzalayıp, ertesi gün şirketimizi kurduk.

Şirketiniz için yaptığınız başvuruyu ve şirketinizin tüm gelişmelerini Company House üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Tanıdık, aynı dili konuşan insanlar birbirlerine bu süreçte oldukça destek oluyor. Yalnız sadece arkadaş olduğunuz için insanlardan ücretsiz bir destek alma peşinde olmamak gerekiyor. Bu dünyanın neresinde olursanız olsun geçerli olması gereken bir kural. Ama maalesef son dönemde Türkiye’de herkes bazı şeyleri ‘bedava’ya getirme peşinde. Medeni ülkelerde insanların hak ettikleri kazanca ulaşabilmelerinin temel nedeni çizgilerin daha belirgin olması.

Fatura basmak burada çok kolay. Maliye Bakanlığından koçan koçan fatura destesi almanıza gerek yok. Kendi formatınızı kendiniz belirliyorsunuz. Ve hazırladığınız formatı fatura olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak belirtmekte fayda var burada sadeliği seçerken kaliteyi atlamamak gerekiyor. Biz kurumsal kimlik çalışması için kendimizi emin ellere teslim ettik. Bu alanda uluslararası çalışan insanları bulup onlarda destek almanız sizin elinizi, kolunuzu güçlendirecektir.

Yaşam giderlerinizi planlayabilmek için öncelikle ne istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Yapacağınız işe göre hangi bölge sizin için mantıklı olur, kaç kişilik bir ev tutacaksınız, nasıl bir evde oturmak istiyorsunuz gibi birçok konu var. İstanbul’da da ekonomik bir apartman dairesini seçebileceğiniz gibi Bebek’te bir yalıda oturmayı da seçebilirsiniz. Burada da birçok alternatif var. Öncelikle şehri seçtikten sonra kira araştırmasına girebilirsiniz. Biz burada arkadaşlarımızın tavsiyesiyle Rightmove ve Zoopla uygulamalarını kullandık. Her ev ilanında; evin kirasının yanında su, elektrik, gaz gibi aylık harcamalarınızın da aşağı yukarı maliyeti yazıyor. Biz iki evimizi de bu uygulama aracılığıyla bulduk.

Günlük harcama konusuna gelecek olursak her bütçe için market var. Yaşadığınız bölgenin ekonomik durumuna göre de farklı alternatifler bulunuyor. Örneğin Tesco alışveriş için daha ekonomik bir alternatif iken, bizim Macro market zincirler tadında azıcık tuzlu Waitrose da bir seçim. Eğer çok detaylı plan yapmayı seven biri iseniz bu marketlerde satılan tüm ürünlerin fiyatlarını internet sitelerinden bulabilirsiniz.

Genel olarak tüm süreçte abartıdan kaçınmak gerekiyor. Kendinizi kazancınızı ve gelirinizi yüksek göstermek zorunda hissetmeyin. Önemli olan İngiltere’de yaşam düzeninizi kurabileceğinizi ve bu döngüyü sürdürebileceğinizi göstermek.

Ankara anlaşması ile gelip birkaç ay sonra başvuru yaptığı alanla hiçbir alakası olmayan işler kuranlar da var. Hangi işi belirttiyseniz o iş kolunda kalmak zorunda değilsiniz. Vize uzatma başvurusu zamanı gelince neden başka bir alanına geçtiğinizi anlatmanız durumunda süreciniz hiçbir sekteye uğramadan devam ediyor.

Ankara Anlaşmanın sağladığı en güzel avantajlardan biri de eşiniz/partneriniz ile birlikte başvurmanız durumunda ona da çalışma izni verilmesi.

Her ülkede olduğu gibi İngiltere’nin de gündemi yoğun. Avrupa Birliği üyesi olan İngiltere 2019 yılında Avrupa Birliği’nden çıkacağını açıkladı. (Brexit) Verilen böyle büyük kararların uygulamaya alınması, sancılı bir süreç oluyor. Ankara Anlaşması, İngiltere’nin Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte imzaladığı bir anlaşmaydı. AB’den çıkış ile birlikte Ankara Anlaşması’nın durumunun ne olacağı henüz açıklanmış değil. Ancak tüm medeni ve ileri ülkeler gibi İngiltere’de girişimcileri topraklarına çekmek ve onları kaçırmamak istiyor. Aynı zamanda verilen hakları da koruması gerekiyor. Bu sebeple 2019 yılı itibariyle Startup Vizesi çıkartacağını duyurdu. Ancak detayları henüz bilinmiyor. Tüm gelişmeleri başvuru sürecinde takip etmemiz gerekiyor. Yine küçük bir uyarı yapmak istedim. Bu tür gelişmeleri asıl kaynağından yani https://www.gov.ukyapmanız sağlıklı olacaktır. Spekülasyonlara ve sadece tıklanma peşinde koşan medya kanallarından bu süreçte uzak durmak hem psikolojik hem de zaman maliyeti açısından bünyeye pozitif gelecektir.

Ankara Anlaşmasıyla başvurunuz olumlu sonuçlanırsa bir senelik bir vize ile geliyorsunuz. Daha sonra vize uzatma için başvuruda bulunuyorsunuz. Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’na bir sene içerisinde neler yaptığınızı özetleyen, buradaki yaşamınıza dair topladığınız tüm evraklar ile birlikte bir başvuruda bulunuyorsunuz. Onun linkine de buraya bırakıyorum. https://www.gov.uk/government/publications/application-to-extend-stay-in-uk-form-ecaa2-turkish-businessperson

Biz geçen sene geldiğimiz için bu sene vize uzatmaya başvurduk. Onun takvimi de;

  • Mart – Evrak hazırladık
  • Nisan – Vize uzatma için başvuruda bulunduk.
  • Temmuz – Başvurumuz olumlu sonuçlandı. 3 yıllık vize uzatmamız elimize ulaştı.

Süreçle ilgili sormak istediğiniz herhangi bir konu olursa yorumlarda bildiğim kadarıyla cevaplandırmaya çalışırım.

İngiltere haricinde başka ülkelerde yeni başlangıçlar yapmış dostların yazılarını da şirketimizin blogunda topladık. Bu linki de buraya bırakıyorum. http://blog.coolever.life


Bizim hayatımızı pozitif etkilemiş İngiltere maceramızın bir parçasını anlatmaya çalıştım. Darısı yeni maceraya atılmak isteyen tüm dostların, haber bekleyenlerin ve evrakların içine gömülmüş tüm dostların başına… =)

Edit : Blogtan ve özelden gelen sorular üzerine Youtube’a koyduğumuz “Ankara Anlaşmasına Başvurmak mı Başvurmamak mı” adlı videomuzun linkini de buraya bırakıyorum.

Kendi işimi kurmaya nereden başlamalıyım diyenler için 100 Dolarlık Başlangıç kitabını tavsiye ederim.

Okuması kolay, uygulaması size kalmış. 🙂

2012 yılından bu yana blog yazılarımı bildiklerimi paylaşabilmek amacıyla hazırlayıp yayınlamaya çalışıyorum. Yazımı beğendiyseniz veya işinize yarayacağını düşünüyorsanız bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz. 🙂

Buy me a coffee butonuna basmanız yeterli.

Buy me a coffee! Buy me a coffee!


36 Comments

  • Güven

    3 Ağustos 2018

    Teşekkürler

  • Alp

    4 Ağustos 2018

    Sadece şunu yazabilirim. Size başarılar dilerim. İnsanlara yardımcı olmak için yazdığınız bilgi ve linkler için teşekkürler. Selamlar

  • Hünkar CEYLAN

    4 Ağustos 2018

    Bilgi paylaşımınız için teşekkürler

  • Hakan

    14 Ağustos 2018

    Ankara anlaşması ile gelmeyi planladığım bu dönemlerde karşıma çıkan faydalı bir yazı, teşekkürler.

  • Naci Süalp

    26 Ağustos 2018

    Güzel bir derleme olmuş Senem’cim :), ellerine sağlık. Çok yakından tanıdığım güzel insanların güzel işler yapmasına tanık olmanın verdiği mutluluğu ve gururu tarif edemem.

    Aslında sadece İngiltere’ye değil yurt dışına açılırken neler yapmamız ve yapmamamız gerektiğini o kadar güzel özetlemişsin ki.

    Özgün olmak, uyanıklık peşinde koşmamak, dürüst olmak aslında toplum olarak bunları başardığımızda yurt dışına da çıkmak gerekmeyecek. İşte bir ülkenin kültürünü belirleyen değerleridir. Maalesef Atatürk Türkiye’sinde var olan kültürümüz maalesef kalmadı ve yurt dışına imrenir olduk neyse bu yazının konusu değil.

    Değerli dostum Senem kardeşin Ceyda ile çıktığın yolda başarılarının devamını dilerim 🙂

    Sevgilerimle,
    Naci Süalp

  • umut

    1 Eylül 2018

    Senem Hanım merhaba. Paylaşımlarınız için teşekkür ediyoruz.

    Abi – kardeş iki yazılımcıyız ve ortak olarak Ankara antlaşmasına başvurmak istiyoruz. Gerekli belgeleri ve iş planını kendimiz hazırlıyoruz. Araştırdığımız kadarıyla %50 hisse ile iki ortak şirket açabiliyormuşuz (https://www.gov.uk/set-up-business-partnership). Fakat cevaplarını bulamadığımız iki sorumuz var.

    1- Ortaklı başvurularda her ortak ayrı mı başvuru yapmak zorunda yoksa beraber, tek bir başvuru oluyor mu? Eğer ayrı ayrı başvurmak gerekirse her ortak kendi için ayrı iş planı mı yazmak zorunda?

    2- İki ortağa da maaş yazmak gerekli mi? Yoksa sadece yöneticiye maaş yazmak yeter mi? Ve maaş göstermek gerekirse bunu iş planında finansal tablolar kısmına gider olarak eklemek gerekiyor mu?

    Daha önce ortak olarak başvurmuş sadece sizleri bulabildik. Ortak başvuru sürecinde yaşadığınız tecrübeleri paylaşabilirseniz çok seviniriz, şimdiden teşekkür ederiz.

  • ahmet alsan

    3 Eylül 2018

    Teşekkürler

  • dedektör

    7 Eylül 2018

    Ankara anlaşması ile İngiltere’de iş yeri açabilmek en büyük hayalim.

  • Senem

    23 Eylül 2018

    Merhaba Define Dedektoru 🙂
    Umarim en kisa zamanda hayaline kavusursun. Biliyorsundur; hayal ettigimiz her sey gercektir.

  • Senem

    23 Eylül 2018

    Merhaba Ahmet,
    Umarim cevap arayanlarin isine yarayabilecek birkac bilgi sikismistir araya.

  • Senem

    23 Eylül 2018

    Merhabalar Umut,

    Oncelikle paylastigin bilgiler icin ben tesekkur ederim. Umarim gec kalmamisimdir cevap yazmakta.

    Bildiklerim dogrultusunda cevap yazacagim ama kesinlikle bu konuda uzman olmadigimi tekrar belirtmekte fayda var. Ankara Anlasmasina gore Ingiltere’de sirket kurdugunda Managing Partner olman gerekiyor. Bu sebeple eğer iki kişi ortaklı bir şirket yapısı kurulacak ise 50%-50% pay sahibi olunması gerekiyor. Biz de kardeşimle aynı şekilde eşit pay sahibi olarak kurduk şirketimizi.

    2. Basvuru surecinde is planimiza ve butcemize isin temelini kurduktan sonra maas alacak bir kurgu cikarttik. 6 aylik bir alt yapi calismasi sonrasi maas belirledik kendimize. Gercekte de buna uyduk. 🙂

    Umarim cevaplayabilmisimdir.

    1. Biz iki ortak tek bir basvuru yaptik. Ikimizde tum evraklarimizi ekledik ancak is ile ilgili tek bir is plani yazdik. Dediğin gibi biz de başvuru sürecinde aynı sorunun cevabını aradık ancak bulamadık.

  • Senem

    23 Eylül 2018

    Naci utandirdin!

    Unuttugumuz ve bize unutturulan degerleri bir gun hatirlayacagimiza, unutursak birbirimize hatirlatacagimiza inaniyorum.

  • Senem

    24 Eylül 2018

    Şimdiden bol şans, karar ve sonuç uğur getirsin!

  • Senem

    24 Eylül 2018

    Ben tesekkur ederim. Ugrasip yorum yazdiginiz icin.

  • Senem

    24 Eylül 2018

    Cok cok tesekkur ederim guzel yorumunuz icin.

  • Hakan Yerlikaya

    29 Kasım 2018

    Akışkan bir yazma özelliğiniz var tebrik ederim. 🙂

    Söylemeden edemeyeceğim hadi,

    Başarılarınızın devamını dilerim, az önce keşfettim sitenizi bir kez daha tebrik ediyorum yazmadan çıkmış gitmiş bana küsmesin diye de yazayım dedim. 😛

  • canan

    24 Aralık 2018

    merhaba ben makina mühendisi bayanım, bu antlaşmaya başvurmak istiyorum. başvuruya kişisel mi başvurmam gerekiyor, eşim ve 2 çocugum var. yoksa ben kabul edilirsem benim vizemden mi faydalanacaklar acaba?
    teşekkürler.

  • Murat

    10 Ocak 2019

    Merhaba Senem Hanım,

    Başvuru sürecini bir danışman firma ile mü yürüttünüz yoksa kendiniz mi? Daha önce Amerika, İngilitere, İsveç vb. bir çok ülke vizesinin tüm evraklarını kendim hazırladım ve hepsini de başarılı şekilde aldım. Sizce Ankara Anlaşması başvurusu bambaşka bir süreç mi, yoksa benzer niteliklerde mi?

  • Çağrı

    14 Ocak 2019

    Senem hanım merhabalar,

    Öncelikle çok içten, net ve harika bir yazı. Gerçekten sizin için çok mutlu oldum.

    Ben yakın zamanda bu anlaşmaya freelance müzisyen olarak başvurmayı planlıyorum. Şu an İngiltere üzerinden yapılan başvurular daha uzun bir vakit aldığı için Türkiye’den başvuracağım. Bilginiz varsa diye sormak istedim. Türkiye’den bu başvuruyu yapıp sonuçlanmasını İngiltere’de beklemem mümkün mü? Bir de kimi vize türlerinin başvuru sürecini ekstra ücret dahilinde hızlandırma imkanı var sanırsam bu anlaşma için de böyle bir şey mümkün mü? Bilginiz varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    Sevgiler

  • Senem

    14 Ocak 2019

    Çağrı Merhabalar,

    Çok teşekkür ederim. 🙂

    Ben de şimdiden bol şans dilerim!

    Nereden başvuruyu gerçekleştirirseniz gerçekleştirin pasaportunuzu da tüm evraklar ile birlikte teslim etmeniz gerekiyor. Bu yüzden başvuru sürecine nereden başladıysanız oradan devam edebiliyorsunuz. Ülke değiştiremiyorsunuz.

    Ankara anlaşması hem çalışma ve hem yaşama vizesi anlamına geldiği için maalesef turistik amaçla başvuru yapılan vize türleri gibi ekstra ücret verilerek süreç hızlandırılamıyor.

    Güzel haberlerinizi bekliyorum. 🙂

  • Senem

    14 Ocak 2019

    Başvuru sürecini danışman firma olmadan yürüttük.
    Ankara Anlaşmasının evrak hazırlama süreci turistik vize süreçlerinden biraz daha kapsamlı. Döküman okumayı ve hazırlamayı seviyorsanız yapılmayacak iş değil. Sağlıklı ilerleyebilmek için mutlaka gov.uk adresinden ilerlemek gerekiyor. İngilizce döküman okumak ve hazırlamak bazen sabır testi gibi gelebiliyor.

  • Senem

    14 Ocak 2019

    Merhabalar,

    Şimdiden kolay gelsin.

    Eş ve çocuklar ‘dependant’ kategorisi ile geliyor. Yani size bağlı olarak başvurularını gerçekleştirebiliyorsunuz.

    Burada 2 yol var:
    1.İsterseniz başvurunuzu yaparken onların başvurusunu da yapabilirsiniz.Bu yolu seçerseniz başvurunuzu yaparken sizinle birlikte gelecek kişi var mı sorularına cevap verip, onların bilgilerini de girmeniz gerekiyor.
    2.Kendiniz vizeyi aldıktan sonra onlar için de başvurup gelmelerini sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda onların işlemlerinin tamamlanmasını beklemeniz gerekecek, ve bunun da ne kadar bir süre olabileceği konusu belirsiz.

    Sevgiler,

  • Senem

    14 Ocak 2019

    Çok çok teşekkür ederim. 🙂

  • Emir KALAYCI

    26 Ocak 2019

    Merhabalar, öncelikle başarı ve azminiz için yürekten tebrik ediyorum. 🙂 Ben yeni mezun, başarılı fakat günümüz ülke ve piyasa şartlarında iş bulamayan bir mimarım. Gözümü yurt dışına diktim malumunuz. Hatta yaptığım iş de önemsiz artık sadece yurt dışında yaşamak, kaliteli ve saygılı bir yaşam istiyorum. Size sorum bu Ankara Anlaşması kapsamında sadece iş mi kuruluyor? Yoksa bireysel olarak da gelebilir miyiz? Çünkü takdir edersiniz ki henüz bir maddi birikimim yok yeteneğimden başka. Orada barmenlik de yapabilirim, grafik tasarımcısı olarak da çalışabilirim. İlerleyen zamanlarda mümkün olursa mesleğimi de yapabilirim diye düşünüyorum. Ama öncelikle tabi-i caizse kapağı atmam olacaktır.
    Bu konuda bireysel bir insan için nasıl bir yol ya da ülke önerirsiniz?

    Teşekkür eder, mutlu günler dilerim!

    Emir KALAYCI

  • Ceren

    16 Şubat 2019

    Merhaba, yazı için teşekkürler. Çok faydalı oldu. Benim sorum geçmiş tecrübeyle ilgili. İlla ki bir iş deneyimimiz olması gerekiyor mu ya da 2-3 aylık bir deneyim yeterli mi? Teşekkürler şimdiden…

  • Hakan Kaya

    18 Nisan 2019

    Ankara Anlaşması İngiltere vizesi ile kendisine Birleşik Krallık içinde girişimci kişiliğinin tezahürü ile bir iş başlatmak ve buna bağlı yeni yaşam tesis etmek isteyenler için yalın ve çok faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize ve klavyenize sağlık.
    Benim gibi yeni başvuru haızrlığında olanlara, şunu baştan bilseydim yada yapsaydım dediğiniz bir nokta var ise paylaşabilir misiniz?
    Teşekkürler.

  • GundemBizim

    4 Mayıs 2019

    Öncelikle bu faydalı içerik için teşekkürler. Süreci danışmanlıkla ilerleyen arkadaşlarımın bazıları “aslında danışmanlık hizmetine gerek yokmuş” diyorlar. Bilmem ne kadar doğru ancak benim gibi uğraşmak istemeyenlere danışmanlık hizmetini öneririm…

  • kübra

    10 Mayıs 2019

    Merhaba, hazırlamış olduğunuz iş planı ile ilgili detaylı bilgi vermeniz mümkün mü?

  • engin

    20 Temmuz 2019

    Merhaba, danışmanlık firmaları ortalama ne kadar ücret istiyorlar? Bu konuda bilginiz varsa yazabilir misiniz? Teşekkürler.

  • Tolga

    1 Ağustos 2019

    Senem Hanım merhaba,

    Öncelikle makale için çok teşekkür ederim.
    Oldukça zaman ve emek harcamış olmanız içtenlikle söylemek gerekirse büyük incelik.

    Londra’da iş kurmak ve beraberimde çocuklarımı da getirmek istiyorum. Bu amaçla visa4UK üzerinden bir hesap açtım ve başvurumu “new service” linkine tıklayıp, vize tiplerinden “Turkishbusiness person visa” içeren seçeneği işaretleyip başvurumu yaptım. Başvuru formunda dependant ları sorsa da biyometrik randevu için çocuklara da GWF numarası almam gerektiği söylendi.

    Dependantlar için GWF nasıl alınır hiç bir şekilde bulamayınca can havliyle büyükelçilikte bir arkadaşımın çalıştığını anımsadım ve dependant için ne yapmam gerektiğini sordu.

    Elçilikteki arkadaşımın söylediğine göre; ya visa4UK’den yeni hesap açmak ya da kendi hesabıma login olup [ Bu defa “new service”e gitmeden] “başkası için başvur” seçeneği ile gelen as-soyad pasaport no doldurduktan sonra açılan “Select a Visa Type” seçeneklerinde sırasıyla;

    -Reason for Visit için ” Work”
    -Visa Type için Non Points-Based Working Visas
    -Visa Sub Type için Dependant of a Turkish Businessperson

    seçerek forma ulaştım.
    [Detaylı yazdım ki buraya kadar sorun yaşayanlar varsa onlara da çözüm olabilsin. .:)) ]

    Sorun işte bu 7 bölümlü dependant formunu doldururken başlıyor:
    Formda, hem yanıtlamakta tereddüt ettiğim hem de saçma gibi gelen sorular var, mesela;
    1-UK Sponsor
    Dependant formunda UKde Sponsor olacak kişinin adı soyadı telefonu nerede çalıştığı adresi gibi bilgiler soruyor. Bilgi girişi yoksa formu onaylamıyor. Bu durumda İngilterede yaşayan birini mi bulmamız gerekiyor?

    2-Anlaşılmaz Sorular
    18 yaş altı bir çocuk için dependant formunu doldurduğunuzu hayal ederek aşağıdaki sorulara bakarsanız…

    -Yanınızda seyahat eden biri var mı,
    -Birleşik Krallık’ta ne yapacaksınız?
    -İngiliz Sterlini (£) olarak her ay ne kadar yaşam gideriniz var?
    -İngiliz Sterlini (£) olarak, aylık toplam gelirinizin ne kadarı aile üyelerine veya bakmakla yükümlü olunan kişilere veriliyor?
    -Birleşik Krallık’a yapacağınız gezinin size kişisel maliyeti İngiliz Sterlini (£) olarak ne kadardır?
    -Bu gezi için elinizde bulunan toplam para tutarı
    -Uçak, gemi veya tren biletlerinin maliyeti
    -Konaklama maliyetiniz (Mesela bu bir yerleşme vizesi ise konaklama maliyeti neden sorulur?)
    -Yaşam giderlerinizin tutarı
    -Gezinizin tümünü veya bir kısmını karşılayan başka biri var mı? Bu soruya evet babam seçeneğini işaretlersek baban sana seyahat için neden para veriyor diye soruyor. :))
    …”

    İşlemcim iflas etmek üzereyken sizin makalenize denk geldim ve yukarıdaki satırları yazdım.

    Belki bir çözümü vardır belki farklı bir bakış açısı ile bakmamı sağlayacak bir fikriniz vardır..

    İyi bir hafta dileklerimle,
    İstanbuldan selamlar.
    Tolga

  • Fatih

    7 Eylül 2019

    Öncelikle teşekkür ederim doğru ve şade bilgiler için tavsiye edeceğiniz danışmanlık şirketi varmıdır?

  • murat sever

    7 Ekim 2019

    Çok teşekkürler Senem hanım, çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, ben de halen bir danışmanlık şirketi ile başvuru hazırlıkları yapıyorum, umarım olumlu sonuçlanır. Türkiye de vergi uzmanlığı yapıyorum, sizce aynı işi İngiltere de yapma şansım var mı?(Özellikle Türkiye de yatırımı olan yabancılar ve ilişkisi devam eden Türklere yönelik olarak)

  • Ekrem

    12 Ekim 2019

    Harika bir yazı olmuş, elinize, dilinize sağlık Senem Hanım 🙂

  • Süreyya Bilten

    13 Ekim 2019

    Merhaba,
    Benim de ortaklıkla ilgili bir sorum olacaktı.
    Türkiye’de kurmuş olduğumuz şirketteki ortağımın Ankara Anlaşması ile ayrıca İngiltere’de kurduğu bir şirketi var. Bizim şirketi kurma işimiz gündeme gelmeden çok önce başvuru yaptığı için beraber başvuru yapamamıştık.
    Sorum şu ki: Ben ortağımın İngiltere’deki şirketine sonradan ortak olabilir miyim?
    Onun da tam net bir bilgisi olmadığı için size sormak istedim.

  • Mustafa

    17 Ekim 2019

    Merhaba, bizde Ankara Antlaşması ile İngiltere’de yaşamaya dolayısıyla da vize için başvurmaya karar verdik. Bu konuda henüz yeni araştırmaya başlamışken sizin bloğa rastladım. bu konuda yol göstermek, fikir vermek anlamında yardımcı olabilirseniz sevinirim. Eşim ve bir oğlum (8 yaşında) ile birlikte gitmeyi planlıyoruz.

  • Guney

    20 Kasım 2019

    Harika yazınız için teşekkürler!

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.