Doğum ve Yaşam İzni

İş hayatında kadın olmak zordur. Gelişmemiş ülkelerde ve kültürlerde ise daha da zordur. Bu zorlukların üstesinden bilinçlenerek ve yasal haklarımızı öğrenerek gelebiliriz. Bilgilenmenin bir adım ötesinde bildiklerimizi dostlarımızla ve hemcinslerimizle paylaşmalı, henüz alamadığımız haklarımız için kimi zaman mücadele etmeliyiz.

Doğum İzni

Kadınlar, hamilelik süresince ve doğum sonrasında toplam 16 haftalık izin kullanma hakkına sahiptir. Eğer birden fazla gebelik söz konusuysa bu süre 18 haftadır. Kadınlar, bu izin süresini kendileri ayarlayabilir.  Bu sürede kadın çalışan tam maaş alır. Ancak hamile çalışanın doğumun gerçekleşme tarihinden 3 hafta öncesinde izine çıkması gerekmektedir. Bu hamile çalışanın kendi ve bebeğinin sağlığı için getirilmiş bir kuraldır.

Doğum Öncesi İzin

Kadın çalışan gebelik başladığı süreden itibaren, doğum gerçekleşene kadar 8 haftalık izne sahiptir. Eğer birden fazla gebelik söz konusuysa bu süre 10 haftadır . Bu süreyi doğuma kadar kullanabilir. İsterse doğum öncesinde kullanmak istemediği süreyi, doğum sonrasında kullanabilir.

Doğum Sonrası İzin

Kadın çalışan doğum sonrasında da 8 haftalık izine sahiptir. Doğum öncesinde kullanılmamış izin hakkı varsa bu süre doğum sonrasında kullanılabilir.

Ekstra İzinler (Önemli)

  • İşveren tarafından, kadın çalışana periyodik kontrolleri için izin verilmek zorundadır. Bu süreler için ücrette herhangi bir kesinti yapılamaz.
  • 16 haftalık izin dışında 6 ay daha izin kullanabilir. Bu izin süresince kadın çalışana maalesef ücret verilmez.
  • Çalışan, gebelik öncesinde ve esnasında daha hafif bir işe geçmek isteyebilir. Bu değişikliğin yapılabilmesi için doktorundan rapor alması gerekir. Daha hafif bir işe geçiş yapan kadın çalışanın ücretinde herhangi bir ücret kesintisi yapılamaz, ücret düşürülemez.
  • Bir yaşından küçük çocukları emzirmek için tüm kadın çalışanların günde bir buçuk saatlik izni vardır. Kadınlar, bu süreyi günün istediği bir saatinde kullanabilir.
  • Kullanılan izinlerin hiçbiri yıllık ücretli izinden düşürülemez. Yıllık ücretli izin hakkınızı da bu sürelerin dışında kullanabilirsiniz.

Yasaklar

Hamile kadınlar gece vardiyasında çalıştırılamazlar.

Kadınlar aşağıdaki işlerde çalıştırılamazlar:

  • Maden Ocakları
  • Tünel İnşaatı
  • Kablo Döşemesi
  • Kanalizasyon

 

 

Sevgili anneler ve anne adayları;

Ömür boyu sürecek yepyeni rolünüzün sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle, J

 


One Comments

  • hulya

    12 Haziran 2014

    kadınların hakları kağıt üzerinde bile yetersizken çoğu işveren bunlardan “yırtmanın” yoluna bakıyor. süt iznini tam olarak kullananlara işten kaytarıyorsun iması, süt sağmak için ayırdıgı zamanı başına kakmalar vs vs
    sırf bu mobbinglere maruz kalmamak için anne olduktan sonra kendi işimi kurdum. iyi ki de kurmuşum. kendi işimin sahibi olabildiğim için 2. çocuğumu da dünyaya getirebildim

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.