CV Hazırlamak

İlk izlenim önemlidir. Bunu hepimiz biliriz. CV, bizi iş hayatında tanımayan insanlara, hakkımızda ilk izlenim yaratansihirli bir belgedir. Sihrin iyi veya kötü olması bizim elimizdedir. İş görüşmesine çağrılmamızı sağlayacak CV’yi hazırlamak, basit bazı kuralları bildiğimizde oluşturması eğlenceli olan “satış aracımızdır”.

İyi bir CV, temelde “işi yapabilir mi”ve “işe adapte olabilir mi”sorularını cevaplandırabilmelidir.

CV’mizin nasıl bir yol izleyeceğini biliyor olmak, işimizi biraz daha kolaylaştırabilir. İş arama siteleri, e-mail veya tanıdıklarımız aracılığıyla şirkete ulaşan CV’miz öncelikle İnsan KaynaklarıDepartmanı’na varır. İnsan Kaynakları tarafından incelenip olumlu değerlendirilen CV, ilgili departmana doğru yola çıkar. CV çalışmak istediğimiz departmanın yetkilisi tarafından da olumlu değerlendirilirse,  mülakata çağrılabilmemiz için yeniden İK departmanına yönlendirilir. Bu sebeple CV’mizin İK’nın bizi tanıyabileceği kadar basit, işimizin detaylarını bilen departman yetkilisine olumlu bir izlenim verecek kadar da teknik bilgi içermesigerekir. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Aşağıda İngilizce ve Türkçe örnek CV’lerive örnek ön yazıyıbulabilirsiniz (bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfada bağlantıya tekrar tıklayarak dosyaları masa üstünüze indirebilirsiniz). Bu örnekler üzerinden kendi CV’nizi oluştururken aşağıda listelenen kurallara uyarsanız, telefonunuzun mülakatlara çağrılmak için bundan sonra bol bol çalacağına emin olabilirsiniz.

Yapılması Gerekenler

  1. Hangi pozisyon için başvuruda bulunuyor olursanız olun, CV’de yazım ve noktalama işaretlerinedikkat edin. Bu konuda iyi değilseniz bir arkadaşınızdan yardım rica edin.
  2. İşinize hakim olduğunuzu CV’nizi değerlendirecek olan kişilere gösterebilmek için işinizle ilgili anahtar kelimelerikullanın.
  3. CV’nizi Word formatında hazırladıysanız gönderirken mutlaka PDF formatınaçevirin.
  4. CV dosyanızın adını “Ad Soyad” şeklindegönderin. “yeni CV”, “özgeçmiş son” “_CV_revize” gibi isimler ile göndermeyin.
  5. E-mail ile başvuruda bulunuyorsanız, e-mailin başlık kısmına “Başvurduğunuz Pozisyon – Ad Soyad” yazıpyollayın. Genel bir başvuruda bulunuyorsanız “Genel Başvuru – Ad Soyad”yazın.
  6. Mailinizin ulaşıp ulaşmadığına dair teyit almak istediğinizi kibarca yazın, ama ilgili kişiyi sıkıştırmayın.
  7. Anlayışlı bir ekip arkadaşı olacağınızı göstermek için, mailinizi yolladığınız kişiye, yazınızın sonunda özgeçmişinizi okumaya zaman ayırdığı için teşekkür edin.
  8. CV’nizde veya ön yazınızda şirketin ve işin size katacaklarınıbir veya iki cümleyle aktarmaya çalışın.
  9. CV’nizi hazırladıktan sonra mutlaka kontrol edin. Sizin atlamış olacağınız hataları yakalayabilmek veya başka bir görüş alabilmek için bir arkadaşınızdan veya İK uzmanından yardım rica edin.
  10. Yaptığınız başvuruyu mailinizde saklayın.

Yapılmaması Gerekenler

  1. İş yeri bilgilerinizi yazarken şirketin resmi ünvanını yazmayın. Şirketinizin, diğer insanlar tarafından bilinen marka adınıyazın. Ltd, A.Ş. gibi gereksiz ayrıntıları eklemeyin.
  2. İş tanımınızı paragraf halinde yazmayın. Maddeler halindehazırlayın.
  3. CV’nize neden işten ayrıldığınız gibi negatif cümleler veya anlamlar içeren cümleler yazmayın.
  4. CV’nize gerçek olmayan bilgileridahil etmeyin.
  5. CV’nizi okuyacak kişinin dikkatini dağıtacağındangereğinden fazla koyu (bold), yatık (italik) ve alt çizgili yazı formatlarını kullanmayın.
  6. Sırf CV’nizi doldurmak için gereksiz bilgilereklemeyin.
  7. CV’nizi el yazısı ile hazırlamayın.
  8. Bir mail içerisinde birden fazla şirkete başvuruda bulunmak, mailiniz şirkete ulaştığı anda değerlendirme dışı tutulmanıza neden olur. Bu yüzden bir maile birden fazla şirketi koyup başvuruda bulunmayın.
  9. CV’ye yazdığınız mail adresiniz sizi yansıtır. Mümkün olduğunca ad soyad kombinasyonlu mail adreslerikullanın. Çizgi film kahramanı veya takma adınız olan bir mail adresiniz varsa iş başvurularında kullanabilmek için başka bir mail adresi alın.
  10. CV’nizi içeren maili boş olarak göndermeyin. Kısa ve mümkün olduğunca samimibir içerik hazırlayın.

Öneri

  1. CV’nizin 1 sayfaolmasına özen gösterin.  Fakat sadece 1 sayfa olması için yazıları sıkıştırıp okunmasını zor hale getirmeyin.
  2. CV’nizin kolay okunur olmasına dikkat edin. Yazı fontunu 11 veya 12olarak belirleyin.
  3. Farklılaşmak her zaman iyidir. Özellikle yaratıcılık gerektiren pozisyonlara başvuruyorsanız alışılmış formatların dışına çıkmakta özgür olduğunuzu bilin.
  4. İşyeri adının yanına şirketin logosunuda ekleyin. Böylece görsel hafızası, sözel hafızasından kuvvetli olan kişilerin CV’nizi olumlu değerlendirmesini sağlayın.
  5. Sizi yansıttığını düşündüğünüz fotoğrafınızıCV’nize ekleyin.
  6. Referanslar bölümünü doldurmayın. “İstenildiğinde paylaşılacaktır.”gibi bir cümle kullanın.
  7. Özellikle istediğiniz bir şirket varsa iş ilanını dikkatlice okuyup o işe uygun CVhazırlayın. İş ilanında yer alan özelliklere sahip olduğunuzu karşı tarafa gösterebilecek bilgilerinizi ekleyin.
  8. Tekrarlardan kaçının. Eş anlamlı cümleler kullanmayın.
  9. Abartılı cümlelerden kaçının.
  10. CV’de, ön yazıda veya yolladığınız e-mailde şirket ve iş ile ilgili heyecanınızı aktarmaya çalışın.

Yanılgı

• CV’lerde aranan fazla işyeri tecrübesi değildir. Aksine sık iş değiştirmiş adaylar, olumsuz değerlendirilir.• CV hayat hikayenizianlatacağınız bir format değildir.• Başvurduğunuz şirkette çalışmayı çok istiyor ve hangi görev olursa olsun kabul etmeyi düşünüyor olsanız da, bu durumu karşı tarafa CV veya ön yazınızla yansıtmayın.


2 Comments

  • Emre

    8 Nisan 2013

    “Referanslar bölümünü doldurmayın. “İstenildiğinde paylaşılacaktır.” gibi bir cümle kullanın.”
    Bu cümle çok hoşuma gitti 🙂 Teşekkürler.

  • Furkan

    7 Eylül 2014

    Bu değerli içeriğiniz için size teşekkür ederim. 🙂

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.