Şirketlerin kapanma haberleri çoğu zaman başarısızlık gibi algılanır.Bu algı, büyük bir yanılgıdır. İş hayatında başarısız olduğu halde yıllarca varlığını sürdüren şirketler vardır. Hatta bu şirketler çoğu zaman işe girmek istediğimiz, kurumsal yapılar diye gözümüzde büyüttüğümüz, çalışanlarına ufak bir kıskançlıkla baktığımız şirketlerdir. Ama bu şirketler o kadar büyük zarar yazmaktadırlar ki; kapanamazlar. Bazen prestij için, bazen de şirkete el koymak devletin bütçesine bile ağır geleceği için faaliyetlerini sürdürür bu adını hepimizin bildiği şirketler. Alışık olduğumuz bu gerçeğin yanı sıra bazen de yanlış stratejiler izlediği için kapanan şirket haberlerine rastlarız.
Peki; Ciddi sermayesi olan, ikiden fazla dil bilen çalışanlara sahip, gıpta ettiğimiz üniversitelerden mezun yetkilileri olan, birden fazla kültürü yönetme bilgisi ve becerisi olan bu şirketler neden Türkiye’de barınamaz?Çoğumuz çalıştığımız şirketlerde ne kadar büyük ünvanlara sahip olursak olalım, bir türlü insiyatif kullanamayız. Kullandırılmayız. Biz istesek bile üst yönetim dediğimiz büyük patronlar, özellikle tüm operasyonun içinde olmayı çok doğru bir strateji gibi değerlendirir. Halbuki şirketin gidişatını takip etmek, operasyonun içinde olmakla aynı şey değildir. Lojistiğin içerisinde kargo gönderimi esnasında paketleri sayarak; “haydi çocuklar” diye gaz veren yöneticiler değil; lojistiğin başına doğru adamlar oturtarak, raporları doğru okumayı bilen liderler gerekir her projenin, şirketin ve holdingin başına.
Peki bir şirketin kapanacağının en büyük göstergeleri nelerdir?
1.Çalışanlara aidiyet duygusu sağlayamamış yapılar
2.Pazarı ve insanları anlamayan, empati kuramayan çalışanlar
3.Konuştuğu insanda güven hissi yaratamayan yöneticiler
4.Hangi sektörde olursa olsun İnternet sitesini kolay ve anlaşılır hale getirmeyen şirketler
5.Şirket ismi negatif algılanan markalar
6.Kültürü tanımayı, satıştan daha önemli gören bakış açısı
7.Calışanlara yanlış hedefler koyarak onları yanlış yönlendiren, esas hedeften uzaklaştıran müdürler
8.İşbirliklerine kapalı yapılar
9.Mesai saatlerini arttırarak daha fazla verim sağlayacağını düşünen yöneticiler
10.İşi sevilen bir yer haline getirmeyi aklından geçirmeyen ekip liderleri
Bu 10 maddeye de yabancı olduğunuz şirketler kurmanız, iş hayatında yollarınızın aynı vizyona sahip olduğu yönetici ve çalışanlar ile kesişmesi dileğiyle.
Hakkı ESER
26 Aralık 2012Korkuyorum sizlerden. Siz adama sevmediği işi severek yaptırırsınız.