Startup Dostu Teknoloji Şirketleri Dost mu, Düşman mı?

Startup şirketler binbir zorlukla kurulan yapılar diye başlayarak acıtasyon yapmak istemem. Ama böyle başlangıç yapacağım. Çünkü gerçekten öyle.

Bir fikrin hayata geçirilmesinin ne kadar zor olduğunu anlayabilmek için illa iş hayatında bir girişiminizin olmasına gerek yok. Hayatın her alanında hepimiz fikirlerimizi gerçekleştirebilmek için nefes alırız. Bir okula girmeye çalışmak, istediğimiz bir seyahate çıkabilmek, beğendiğimiz bir kişiyle iletişime geçmek bile kısa veya uzun planlamalar yapmayı, strateji geliştirmeyi ve eyleme geçmeyi içerir.

Hayatta bu eylemler yetmezmiş gibi bir de iş hayatında çeşitli nedenlerle kendi fikrini bir iş modeli haline getirip bir koşup üç düşenlere, düştüğünü etrafına belli etmemeye çalışıp ayaklanıp daha da hızlı koşmaya başlayanlara “girişimci” denir.

Girişimciler fikirlerini hayata geçirme aşamasında, hayata geçirirken ve geçirdikten sonra hiç bitmeyen bu döngüde işlerini hayatta tutabilmek, büyütebilmek için çabalar. Ekip kurmak, kendine ve girişimine fon yaratabilmek ve kaynakları yönetmek bu çabalardan yalnızca biridir. En büyük enerjiyi ise oluşturduğu yapıya inanacak büyük şirketler ile işbirliği yapmaya harcarken sarf eder.

Büyük teknoloji şirketleri de elbette tuzu kuru bir şekilde kenarda durarak hayatlarını devam ettirmezler. Onların da milyonlarca sorunu, hiç bitmeyen organizasyonel yeniden yapılanmaları, şirket içerisindeki çatışmaları, bir üst pozisyon veya daha üstlerden omuzlarına yüklenmiş veya yüklenmeye çalışılan baskıları vardır. Bazı büyük şirketler startupların enerjilerinden ve motivasyonlarından yararlanır; hızlı hareket edebilme kabiliyetlerinden faydalanırken; startupların da güçlenmelerini sağlar, gücüne güç katar.

Bu sebeple dünyanın en büyük teknoloji şirketleri dahi kendi kaynakları ile yeni iş kollarına girmek yerine startuplara yatırım yapmayı veya satın almayı tercih ederler.

Ancak bazı “büyük şirketler” ise kaynak konusunda startuplara göre daha güçlü durumda olan hem müşterilerine pozitif imaj yaratabilmek hem marka bilinirliğine katkı sağlayabilmek hem de pazarda güç kazanabilmek için startuplar ile işbirliği yapar. Ya da yaptıklarını söyler. Veya öyleymiş gibi bültenler verirler…

Hem kendi hem de etrafımdaki girişim ve girişimcilerin deneyimlerinden çok şey öğrendim. Ama öğrendiğim en önemli şey bir startupın yarını görmesinin önündeki en büyük engelinin bu teknoloji şirketleri ve içerisindeki vizyonu olmayan yetkisi varmış gibi yapan yetkisiz yöneticiler olabileceğini gördüm.

Bu şirketleri ve insanları daha kolay tanıyabilmek için kendime 3 soru hazırladım.

  1. Yetkili abiler/ablalar işten, şirketten, projeden bahsederken daha önce yapılan projeleri kısaca da olsa özetliyor mu?
  2. Gerek maillerde gerek toplantılarda sürekli “bunu isteriz, şunu isteriz” derken karşısındaki startup ne istediğini anlatırken aynı ciddiyetle dinliyor mu?
  3. İletişimdeyken herhangi bir fikirden, projeden veya insandan pozitif bahsedip birilerini takdir ediyor mu?

Soruların hepsine cevabım “hayır” ise konuyu hiç zorlamam.

Ne yazık ki şirketlerin vizyonu, yönetici pozisyona oturan yöneticiler kadar. Kaynakları bol da olsa, size binlerce kapı açabilecek güçte ve konumda olduğunu düşünseniz de günün sonunda muhattap olduğunuz kişi bir sonraki adıma sizi taşıyabilir ya da karşınızda bu hedeflere geçmenizde beton duvar görevi görebilir.

Kurumsal şirketler neden startuplar ile işbirliği yapar?

  • Startupların motivasyonları ve enerjileri yüksektir.
  • Startuplar, büyük şirketlere nazaran küçük ekiplere sahip oldukları için hızlı hareket eder.
  • Startuplar yeniliklere ve projelere her zaman açıktır.

Eğer büyük teknoloji şirketlerinden birinde çalışıyorsanız ve henüz bir startup ile çalışma deneyimi yaşamadıysanız; bugün kolları sıvayıp birkaç tane yeni girişime şans vermeye ne dersiniz?

Financial Times: Business Start Up :

The Most Comprehensive Guide for Entrepreneurs.

Startup ile çalışmak size ne kazandırır?

  • İş hayatında bir değişim yaratabilme amacıyla yola çıkmış doğru kişileri ve girişimleri bulabilirseniz insanların hayatlarında ne kadar büyük bir fark yaratabildiğinizi fark edersiniz.
  • Kendi mentorluk ve koçluk kabiliyetlerinizi bu kez şirket dışında kişiler ile değerlendirmiş olursunuz.
  • Şirket içerisindeki motivasyon ve enerjiyi yüksektirsiniz. Şirket içerisinde girişim kurmayı düşünen ve bunun için bir ışık bekleyen kabiliyetli ekip arkadaşlarınız için farklı bir yol haritasının da mümkün olduğunu göstermiş olursunuz.

İster küçük ister büyük bir şirkette çalışıyor olun, iş hayatını renklendirmek sizin elinizde.

Not: Bir startup iseniz birlikte proje yaptığınız size yol gösteren, gücünüze güç katan şirketler ve kendinize mentor belirlediğiniz kişiler kimler? Paylaşmaya ne dersiniz?

_______

2012 yılından bu yana blog yazılarımı bildiklerimi paylaşabilmek amacıyla hazırlayıp yayınlamaya çalışıyorum. Yazımı beğendiyseniz veya işinize yarayacağını düşünüyorsanız bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz. 🙂

Buy me a coffee butonuna basmanız yeterli.

Buy me a coffee! Buy me a coffee!


One Comments

  • Yusuf bey

    28 Ekim 2019

    İnsanlara faydalı olabilmeyi , hizmete daha kolay ulaşabilmelerini tercih ederdim. Bunun için de sermaye ye ihtiyacım var .

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.