İstisnaları olmakla birlikte görüşmeye gideceğiniz kişi mülakat esnasındaki her hareketini bilinçli olarak yapar. Bazen çok kaba bazen de çok arkadaş canlısı olarak tanımlayabileceğiniz iş görüşmelerinin hepsi aslında bir yöntemdir. Görüştüğünüz pozisyon öncelikle “sabır” gerektiren bir iş ise stres mülakatına maruz kalmayahazırlıklı olun. Stres mülakatı, görüşme esnasında sizi geren, yer yer sizi değersiz hissettirmeye çabalayan, bazen aşağılayıcı mimiklere maruz kalacağınız bir mülakat oyunudur. İş hayatında birçok iş yoğun olarak sabır gerektirdiğinden, stres mülakatı en çok uygulanan yöntemdir.
Görüşmeyi yapan kişi, görüşme esnasında sizi sinirlendirecek sorular sorar ve sizi rahatsız edecek davranışlarda bulunur. Neler mi yapar?
• Görüşmeye zamanında bile gitseniz, sizi mülakat odasına almadan önce bekletir. Sizi özellikle kendinizi rahatsız hissedeceğinizbir alanda ağırlar. Şirkete giriş kapısının yanında, tüm çalışanların sizi görebileceği bir yerde, ayakta…
• Başka adaylarla bir arada bekletir, başka bir mülakatta olduğunu söyleyip sizi çağıracağını söyler. Rekabeti hissetmeniz için, başka adayların da olduğunu göstermeye çalışır.
• Randevuya geç gelir. Böylece daha çok gerilmenizi sağlar• Görüşmeye başlamadan önce çok işi olduğundan, size az vakit ayırabileceğindenbahseder. Böylece kısıtlı bir zaman diliminde kendinizi nasıl ifade ettiğinizi sınar.
• Özgeçmişinizihiç incelememiş gibihareket eder. Kendinizi kısaca nasıl tanıttığınızı izler.
• Siz kendinizden bahsederken başka şeylerle ilgilenir. Dikkatini çekmek için neler yapacağınızı ölçer.
• Sizinle ilgili her konu başlığında küçümseyici bir surat ifadesitakınır, kırıcı cümleler söyler. Üniversite mezunuysanız mezun olduğunuz üniversitenin basit olduğundan bahseder, çalıştığınız şirketlerin küçüklüğünü vurgular, özgeçmişinizde yer alan unvanı gerçekten hak edip etmediğinizi sorgular.
• Ücret beklentinizi belirttiyseniz, beklentinizin ütopik olduğunuima edecek cümleler kurar. Kendi değerinizin farkında olup olmadığınızı ölçer, en zor şartlar altında nasıl tepki verdiğinizi gözlemler.
Görüştüğünüz işi kafanıza koyduysanız yapmanız gereken tek bir şey vardır: Acele etmeden kendinize ayrılan bu görüşme süresi içinde kendinizi, yaptığınız işi ve iş hayatını tüm zorluklarına rağmensevdiğinizi karşı tarafa aktarabilmek. Bunu aktarabilmek için az ama öz cevaplar verip yüzünüzdeki hafif tebessümü bozmadan, özel hayatınıza çok fazla girmeden, iş hayatınızdaki tecrübe ve isteklerinizden bahsetmeniz yeterlidir.
E ticaret sektöründe çalışanların ve bu sektörde iş görüşmesine gidenlerin çoğunun gözünde örnek kareler canlanmıştır. Özellikle yoğunluk içerisinde saat kavramını yitirmiş yöneticileri beklemek, gözlerini akıllı telefonlarından ayırmayan görüşmeciler ile iletişim kurmaya çalışmak, görüşmede inatla esnek çalışma saatlerine uyup uyamayacağınızı soran bir ses ve kolilerin arasında beklerken kimi zaman içecek bile ikram edilemeyen bir ortam… E ticaret sektörüne yabancılar için çok olumsuz, sektörü tanıyanlar için ise gayet normal olan bu çalışma ortamı tipik bir start-up yaşamıdır. Eğer bir e ticaret şirketinde çalışmak istiyorsanız ve bu tempoya ayak uydurabileceğinizi düşünüyorsanız, bu koşuşturmacalı sektörün tüm stresine rağmen, ne kadar keyifli olduğunu sektörde çalışanlardan öğrenebilirsiniz.
Unutmayın 1-0 önde olan sizsiniz.Artık bir stres mülakatında olduğunuzu biliyorsunuz. Oyunun kurallarından da haberdar olduğunuza göre yapacağınız tek bir şey kalıyor; sakince ve keyifle bu oyuna dahil olmak.
şiirin demi
12 Nisan 2013güzel miş güzel anlatmışsın tebrik eder başarılarını dilerim. özellikle bu konudaki yazıların çok seyrek oldu günümüzde yeni bir bakış acısı yaratacağını düşünmekteyim…
Şiirin demi…
Bir gün çay içmeye bekleriz…